POSLEDNJE VESTI:

Evropski pokret u Srbiji i Zelena inicijativa dodelili su nagrade pobednicima konkursa Onlajn Reciklarnica, za najbolje rešenje za problem otpada u lokalnoj zajednici, a nakon dodele organizovali neformalni razgovor mladih o životnoj sredini, reciklaži i aktivizmu.

Pobednicima konkursa uručene su nagrade u duhu očuvanja životne sredine -  bicikl, solarni punjač za mobilne telefone, torbe za lap-top računare „Eco-Bag“, a svi učesnici konkursa su dobili i zahvalnice i knjige „Vodič kroz politike EU  – Životna sredina“. Treću nagradu podelile su Milota Kardelis iz Kisača i Sanja Litričin iz Novog Sada, a nagradu im je uručio Vladimir Radojičić, u ime Zelene inicijative. Drugu nagradu dobio je Marko Matić iz Paraćina, nagradu mu je uručila Nina Topić, u ime Instituta za održive zajednice. Dobitnik prve nagrade je Aleksandar Tomović iz Gornjeg Milanovca, a nagradu mu je dodelio Ivan Knežević, iz Evropskog pokreta u Srbiji.

„Onlajn Reciklarnica“ sastavni je deo kampanje Zelene inicijative, čiji je cilj podsticanje mladih da se aktivno uključe u proces reciklaže u Srbiji  putem njima najbližeg instrumenta  – Interneta. Reciklarnica je mesto na kome predstavnici zainteresovane i šire javnosti imaju, i dalje, mogućnost da razmenjuju iskustva i savete u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže, odnosno da ukazuju na konkretne probleme i predlažu rešenja za poboljšanje situacije u oblasti upravljanja otpadom u njihovim lokalnim sredinama.

Nakon dodele nagrada, usledio je neformalni razgovor dobitnika i učesnika konkursa, kao i zainteresovanih srednjoškolaca i studenata, na tri tematski podeljena stola o Životnoj sredini, reciklaži i Aktivizmu mladih. Svaki sto je imao moderatora, a učesnici su se menjali po stolovima nakon 45 minuta. Svi učesnici su zajedno sa moderatorima pričali o problemima u oblasti upravljanja otpadom, reciklažom, i na kraju izlistali i predstavili probleme sa kojima se u datim oblastima suočavaju, ali su takođe, izneli predloge i preporuke za rešavanje problema. Diskusija je bila vrlo interesantna i istaknut je niz problema, ali i mogućih rešenja, a tokom razgovora pripremili su male projekte koje mogu da realizuju uz malo volonterskog rada i minimum finansijskih ulaganja.

Zelena inicijativa je kroz niz aktivnosti uticala na povećanje učešća mladih u procesu reciklaže, i povezivanju građana, reciklažnih biznisa i lokalnih institucija u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina, sa ciljem unapređenja primarne selekcije i reforme prakse u upravljanju otpadom u Srbiji.

Leave a Reply