POSLEDNJE VESTI:

Zajedno sa učenicima OŠ “Mito igumanović” iz Kosjerića, predstavnici Zelene inicijative i Udruženja građana dtR učestvovali su juče u promociji reciklaže u Kosjeriću. 

U Domu kulture Kosjerić održane su tribine na kojima su učenici mogli da saznaju koje su oznake za različite vrste plastike prema mogućnostima za reciklažu, šta se sve smatra papirnim, metalnim i staklenim otpadom koji može biti recikliran, šta je to kompost i kako se ostaci hrane iz domaćinstva mogu upotrebiti za njegovo pravljenje. Tribina je protekla u atmosferi promocije ideja za ponovnu upotrebu i reciklažu optada, umesto njegovog bacanja na deponije.

Vladimir Radojičić iz Zelene inicijative predstavio je rezultate koje je Zelena inicijativa postigla u okviru kampanje “Pazi đubre!”, sa posebnim akcentom na prikupljenih 70 tona otpada koji je otpremljen u reciklažna postrojenja. Prisutne đake pozdravila je i Jelena Leskovac u ime Instituta za održive zajednice (ISC) uz čiju saradnju je Zelena inicijativa realizovala ove aktivnosti. Od Žakline Perović iz Opštine Kosjerić, deca su mogla da saznaju koje su to količine koje se mesečno iz njihovog grada prevezu na regionalnu deponiju “Duboko”.

Tribina je završena interesantnim ekperimentima iz fizike i hemije koje su demonstrirali članovi grupe promociju nauke „2 geek weeks“ .

Akcija čišćenja otpada, održana je danas kod Osnovne škole „Mito Igumanović“, u okviru koje su učenici razvrstavali 300 kg otpada prikupljenog tokom protekle nedelje. Prevoz  prikupljenog i razvrstanog otpada do reciklažnog pogona u okviru regionalne deponije “Duboko” obezbedilo je JKP Elan iz Kosjerića.

U promociji reciklaže i selekcije otpada tokom ove dvodnevne manifestacije učestvovalo je više od 300 dece.

Leave a Reply