POSLEDNJE VESTI:

Portret Nikole Tesle od reciklažnih sirovina, kreativni kutak za izradu maski i reciklažni lavirint sa prizorima tretmana otpada u Srbiji, posetioci Festivala Oplaneti se! Recikliraj danas u mogli da vide u Domu omladine Beograda.

Festival je ekološkim pesmama otvorio dečji hor iz Bačkog Petrovca, nakon čega su pobednicima konkursa za najefektniji predmet od otpada uručene vredne nagrade – Telenor internet kutak.

Lampa od konzervi, flaša i starih diskova koju su napravili učenici OŠ Duško Radović iz Bora osvojila je prvo mesto na konkursu, kapija od starih bicikala Škole za dizajn iz Novog Sada osvojila je drugo mesto, a reciklažna učionica od otpadnog drveta i čelika Knjaževačke gimnazije treće mesto. Pobednicima konkursa Telenor fondacija dodelila je laptop računare sa obezbeđenim internetom za godinu dana. Za reciklažno dvorište sa spravama za igru od reciklažnih materijala Vrtiću Sunce iz Gornjeg Milanovca, Balkanski fond za lokalne inicijative i Mladi istraživači Srbije dodelili su specijalnu nagradu, Arteko robote kontejnere.

U ambijentu dnevne sobe sa nameštajem napravljenim od reciklažnih sirovina posetioci Festivala učestvovali su u izradi maski i ukrasa od reciklažnih sirovina.

Tokom večeri biće održan i humanitarni koncertu, sa početkom u 21.00 čas, takođe u Domu omladine Beograda, na kome će nastupiti beogradske rok grupe „Kanda, Kodža i Nebojša“ i „Metak za zlikovca“. Sav prihod od prodatih ulaznica sa koncerta namenjen je za nabavku opreme za rad (radna odela, rukavice…) sakupljača sekundarnih sirovina udruženih u “Zelenu zadrugu” sa Čukaričke padine. Karte od 400 dinara za ovaj koncert mogu se kupiti na biletarnici Doma omladine. Humanitarni koncert Zelena lista Srbije i Zelena inicijativa organizuju, u saradnji sa Insitututom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Festival Oplaneti se! Recikliraj organizuju Zelena lista Srbije i Zelena inicijativa u saradnji sa Telenor fondacijom i Ambasadom Kraljevine Holandije.

Poruke festivala – Svakog dana građani Srbije bace 5.000 tona otpada na deponije, dok svako od nas pojedinačno ostavi iza sebe više 360kg otpada godišnje. Veliki deo tog otpada ne mora da završi na deponiji, već može biti ponovo upotrebljen i recikliran, poruka je Festivala. U Srbiji postoji 55.000 sakupljača sekundarnih sirovina, oni rade 11 sati dnevno, bez osnovne opreme za rad, a najveći deo otpada koji se reciklira u Srbiji (procenjuje se 75%) prikupe upravo individualni sakupljači.

Leave a Reply