POSLEDNJE VESTI:

O ONLAJN RECIKLARNICI

Onlajn Reciklarnica sastavni je deo kampanje Zelene inicijative, čiji je cilj podsticanje mladih da se aktivno uključe u proces reciklaže u Srbiji putem njima najbližeg instrumenta – Interneta. Reciklarnica je mesto na kome predstavnici zainteresovane i šire javnosti imaju mogućnost da razmenjuju iskustva i savete u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže, odnosno da ukazuju na konkretne probleme i predlažu rešenja za poboljšanje situacije u oblasti upravljanja otpadom u njihovim lokalnim sredinama. Konkursna stranica u okviru Reciklarnice posvećena je mladima i njihovim pogledima na problem upravljanja otpadom i reciklaže. Pozivamo mlade, starosti od 15 do 30 godina, da se upotrebom novih tehnologija (inter)aktivno uključe u proces jačanja svesti, uočavanja i ukazivanja na probleme u vezi sa upravljanjem otpadom i reciklažom u lokalnim sredinama u Srbiji, a istovremeno se uključe u proces kreiranja mreže koja će im omogućiti da drugima predstave uočene probleme i ideje za rešavanje problema u oblasti upravljanja otpadom u njihovim lokalnim sredinama. Za učešće na konkursima onlajn Reciklarnice, potrebno je da: DOBRO OPAŽATE, PAŽLJIVO POSMATRATE I BELEŽITE, KREATIVNO RAZMIŠLJATE I ŽELITE DA PREDLOŽITE SVOJA REŠENJA.

ŠKLJOC ili REC, i po koja REČ

Konkurs je podeljen u dve kategorije: najviše FOTOGRAFIJA i najviše VIDEO-ZAPISA. Pozivamo mlade da svojim foto-aparatom ili video-kamerom, odnosno mobilnim telefonom, zabeleže probleme u vezi sa bio kojom vrstom otpada (od komunalnog otpada, plastičnih flaša, kesa, konzervi, organskog otpada, do elektronskog i električnog otpada, starih guma, akumulatora, otpadnih vozila i drugih oblika opasnog industrijskog otpada, itd.) koji narušava stanje u životnoj sredini u njihovom okruženju (lokalne zajednice) i postave svoje foto i/ili video zapise na konkursnoj stranici onlajn Reciklarnice. Uz svaki foto i/ili video zapis neophodno je da se naglasi na kom mestu (lokaciji) i kog datuma je foto, odnosno video zapis napravljen. Takođe, trebalo bi da se u nekoliko rečenica opiše situacija terena na kome je zabeležen foto i/ili video zapis i da se predloži rešenje za konkretan uočen problem u lokalnoj sredini.

USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ONLAJN RECIKLARNICE

Za učešće na konkursu onlajn Reciklarnice, neophodno je da učesnici konkursa popune formular prijave za konkurs, u formi koja je dostupna na sajtu Zelene inicijative, www.zelenainicijativa.rs, u rubrici onlajn Reciklarnica. Pročitajte sve uslove učešća.

KRITERIJUMI ZA DODELJIVANJE NAGRADA

Za najuspešnije učesnike na konkursu onlajn Reciklarnice obezbeđene su vredne nagrade u duhu očuvanja životne sredine i podsticanja i promocije zdravog života. Nagrade će biti dodeljivane u dve kategorije – foto i video zapisi. Pročitajte detaljnije o kriterijumima.

Konkurs „onlajn Reciklarnica“ pokrenuo je Evropski pokret u Srbiji u sklopu kampanje Zelene inicijative koja predstavlja mrežu 22 organizacije građanskog društva u Srbiji, čiji je Evropski pokret u Srbiji član. Članice Zelene inicijative će, u okviru projekta koji se sprovodi u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) realizovati zajedničke aktivnosti usmerene ka razvoju funkcionalnih mehanizama za podsticanje primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou.