POSLEDNJE VESTI:

KONKURS ONLAJN RECIKLARNICA – PREDLOŽI REŠENJE ZA OTPAD U SVOJOJ OKOLINI

 

OPIS KONKURSA

Onlajn Reciklarnica je sastavni deo kampanje Zelene inicijative, čiji je cilj podsticanje mladih građana Srbije da se aktivno uključe u proces reciklaže u Srbiji putem njima najbližeg instrumenta – Interneta.

Reciklarnica predstavlja mesto na kome predstavnici zainteresovane i šire javnosti imaju mogućnost da razmenjuju iskustva i savete u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže, odnosno da ukazuju na konkretne probleme i predlažu rešenja za poboljšanje situacije u oblasti upravljanja otpadom u njihovim lokalnim sredinama.

U okviru Reciklarnice otvorena je konkursna stranica posvećena mladima i njihovim pogledima na problem upravljanja otpadom i reciklaže. Posle uspešnog uočavanja problema, koje su mladi iz gradova širom Srbije postavili na Onlajn Reciklarnicu u formi fotografije ili video zapisa, vreme je da se nešto i uradi, kako bi se uočeni problemi i rešili.

Ovoga puta, mladi, do 35 godina starosti, pozvani su da u tekstualnoj formi predlože ideje za rešavanje problema u oblasti reciklaže i da se aktivno uključe u proces jačanja svesti, uočavanja i ukazivanja na probleme u vezi sa upravljanjem otpadom i reciklažom u lokalnim sredinama u Srbiji.

Cilj konkursa onlajn Reciklarnice je motivisanje i podsticanje mladih građana Republike Srbije da se (inter)aktivno uključe u proces stvaranja mreže koja će im omogućiti da predlažu ideje za rešavanje problema u oblasti upravljanja otpadom u njihovim lokalnim sredinama.

Najvažniji preduslovi za učestvovanje na konkursima u okviru Reciklarnice jesu: POSMATRANJE, BELEŽENJE, RAZMIŠLJANJE i PREDLAGANJE REŠENJA.

Tražimo nove ideje, nova rešenja i nove odgovore koje mogu biti smernice kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže.

RAZMISLITE!

Koji su ključni izazovi i prepreke za rešenje problema i podizanje svesti o reciklaži?

Šta je potrebno promeniti kako bi se efikasnije upravljalo otpadom i recikliralo i?

Šta je moguće da se uradi sada, a šta će biti moguće kroz nekoliko godina?

Koga je sve potrebno uključiti u zajedničku akciju rešavanja problema u lokalnim zajednicama i na koji način (ulične akcije, radionice, medijski prilozi, itd.)?

Šta biste zatražili od donosilaca odluka na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou da promene u sistemu upravljanja otpadom i reciklaže?

 

ANGAŽUJTE SE!

PREDLOŽITE!