POSLEDNJE VESTI:

Ulični Festival aktivizma VREVA, otvoren je juče ekološkim performansom u Knez Mihailovoj ulici koji je Zelena inicijativa izvela zajedno sa grupom umetnika iz “Cirkusfere”, i izložbom o životu sakupljača sekundarnih sirovina.

U predstavi u kojoj je nekoliko umetnika “Cirkusfere” u ulogama poslovnih ljudi obučenih u odela od reciklažnih materijala, krećući se iz tri pravca i animirajući prolaznike sakupljanjem otpada, došlo do Knez Mihailove ulice i porukom “Pazi đubre!” privuklo pažnju velikog broja građana.

Ovim ekološkim performansom Zelena inicijativa je podsetila sve posetioce da otpad nije đubre nego sirovina i da svako može na jednostavan način razvrstavati otpad i reciklirati.

Posetiocima manifestacije Zelena inicijativa je podelila majice u znaku ekološke kampanje “Pazi đubre!” i 2.000 kesa za razvrstavanje otpada na kojima se nalazi i Reciklažni adresar, sa podacima o mestima na kojima mogu predati otpad na reciklažu.

Predstavu je pratilo i otvaranje izložbe fotografija autora Dragana Kujundžića pod nazivom „Snaga ulice“. Uz fotografije o svakodnevnom životu i teškim uslovima rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, prikazani su i podaci o njihovom značaju u lancu upravljanja otpadom. Individualnih sakupljača u Srbiji ima između 35.000 i 55.000, a prema procenama oni prikupe 75 odsto otpada koji se u Srbiji reciklira.

Učešćem na festivalu VREVA, Zelena inicijativa nastavlja kampanju Pazi đubre! kojom utiče na podizanje svesti o važnosti reciklaže i primarne selekcije otpada, i nudi građanima rešenja kako sami mogu reciklirati svoj otpad.

Leave a Reply