POSLEDNJE VESTI:

Biti aktivan znači znati šta hoćeš i šta želiš, i na kraju uraditi to. Upravo aktivne mlade generacije mogu najbolje da doprinesu stvaranju efektivnih promena u društvu imajući u vidu da su puni energije, entuzijazma i motivacije, imaju slobodnog vremena i sveže ideje.

Aktivno uključivanje mladih u rešavanje problema lokalne zajednice, ali i problema univerzalnih za sve ljude i sva podneblja, značajno je ne samo za njihovo zdravo odrastanje, već i za uspešnije i kvalitetnije funkcionisanje društva.

Odgovornost je na svima nama, jer je neophodno da ohrabrujemo i podstičemo mlade ljude da aktivno učestvuju na svim nivoima odlučivanja kako na lokalnom, tako i na nacionalnom i globalnom.

Kako da podstaknemo aktivizam? Najbolji način je nagrada. Ne materijalna, već u vidu podrške za ideju i nameru da se ona sprovede. Ohrabriti i podržati koncept aktivne društvene participacije među mladima i dati vetar u leđa omladinskim inicijativama. Neprocenjiv je osećaj zadovoljstva izazvan odličnim rezultatima i pozitivnim promenama nastalim na osnovu lične inicijative. Ko ne zna, trebalo bi da proba.

Problemi koji se odnose na upravljanje otpadom i na reciklažu su najvidljiviji, često se sa njima susrećemo u svojoj najbližoj okolini i neke od njih uz malo truda, bez novca možemo da rešimo. Zašto mladi ne uzmu aktivno učešće? Najčešće, ne smatraju se ravnopravnim zato što ih niko ne primećuje ili zato što u njihovoj sredini nema razumevanja ni podrške za izraženu želju. A opet, s druge strane, mladi upravo baš najčešće uzimaju učešće ili organizuju akcije poput čišćenja školskog dvorišta oko 35.7% akcija, čišćenja okoline 15.9% ili sakupljanje starog papira 24.1% akcija. Nekada se od novca koji se zaradi svakog meseca od prodaje sakupljenog papira i stakla, moglo otići na ekskurziju u Srbiji. Danas, takođe.

Klјučnо је pоdstaći mlаdе dа se osvrnu i pogledaju oko sebe, uоčе prоblеm i dа pоkušајu dа dајu оdgоvоr nа njеgа. Uprаvо u оvоmе је i vrеdnоst aktivizmа. Tako su i učesnici Konventa mladih dobili mogućnost da se oprobaju i pokažu šta mogu da urade po pitanju otpada u svojim lokalnim sredinama. Zadatak je bio da osmisle i, kasnije, realizuju akcije.

Problemi sa kojima su se suočavali su bili manje-više slični; otpad je svuda oko nas, primarna selekcija ne postoji, a gde se mladi potrude da ga razvrstaju (staklo, papir, plastika) sve završi u istom kontejneru. Zahtevna tema je samim tim zahtevala je da se situacija u lokalnim sredinama ispita, da se iznađu najbolje mogućnosti, uspostavi saradnja sa institucijama  i  da se pronađu ljudi spremni da podrže inicijativu.

Ovi mladi aktivisti su pokazali volju i želju, entuzijazam i ideje da nešto urade za svoju lokalnu zajednicu, da uočene probleme u oblasti reciklaže i upravljanja otpadom reše ili bar podstaknu njihovo rešavanje. Od prvobitne ideje do realizacije je prošlo vremena, ali se iz časa u čas prvobitno zamišljena jedna lokalna akcija menjala, da bi se na kraju pretvorila u više od jedne lokalne akcije, nešto što traje i što će, zahvaljujući pokazanoj spremnosti u nekim gradovima, nastaviti i nakon završetka projekta.

U petnaest gradova više od 5000 njih učestvovalo je u raznim akcijama kojima se pokušavalo da pokrenu, ukaži i podstaknu na rešavanje problema upravljanja otpadom i reciklažom. Svoje ideje su realizovali kroz radionice u srednjim, ali i osnovnim školama, u kojima je učestvovalo preko 2000 srednjoškolaca i osnovaca, gde su zajedno sa partnerima iz škola i privatnih kompanija obezbedili više od 50 kontejnera za papir, plastiku i staklo, i njihovo postavljanje u školama (u hodnicima i dvorištima). U akcijama čišćenja parkova, rečnih obala i smetlišta u centrima i pokraj šetališta, i dvorišta škola učestvovalo je preko 500 mladih koji su pokazali da je solidarnost bitna vrednost.

Ovi mladi aktivisti su želeli da pokažu inicijativu i urade nešto u svojim lokalnim zajednicama, dobili su podršku i hrabro krenuli da se suočavaju sa problemima. Možda nisu sve probleme rešili, ali su bar pokazali da mala grupa uz minimum ulaganja može da postigne maksimum rezultata. I što je najbitnije, onaj osećaj kad vidite rezultate, podstakao ih je da idu dalje i da nastave da rade. Dovoljno je samo malo volje, entuzijazma i dobra ekipa da se stvari promene na bolje. Probajte nije teško.

I vodite se sledećim „Uradi ono što možeš, onim što imaš, tu gde jesi“ (Teodor Ruzvelt).

Zato AKCIJA!

One Response to “Svetlana Stefanović: Aktivizam – Generator promena”

  1. GenSek says:

    Bravo Ceco!

Leave a Reply