POSLEDNJE VESTI:

Više od tone (1.500 kg) iskorišćenog kancelarijskog papira koji su tokom protekle dve nedelje odvajali, Balkanski fond za lokalne inicijative, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji, Mladi istraživači SrbijeInstitut za održive zajednice, Stalna konferencija gradova i oština, Studentski dom Rifat Burdžević i firma Exterior Solution, predali su danas individualnim sakupljačima sekundarnih sirovina i uz pomoć biznis partnera Zelene inicijative Ekostar pak d.o.o i FHB Papir servis, on je otpremljen u reciklažana postrojenja.

Nastavljajući akciju započetu u martu ove godine, u kojoj je prikupljeno 1,3 tone starog papira Zelena inicijativa utiče na osnaživanje mreže individualnih sakupljača sekundarnih sirovina u sistemu upravljanja otpadom, a osim toga i na razvijanja navike razvrstavanja otpada na mestu njegovog nastanka.

Ovom akcijom Zelena inicijativa takođe povezuje građane, institucije i reciklažne biznise u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina, sa ciljem unapređenja primarne selekcije i podsticanja reciklaže.

Da bi doprinela legalizaciji rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, Zelena inicijativa u saradnji sa Ekostar pak d.o.o. u Beogradu, JK Požarevac u Požarevcu i Udruženjem građana GM Optimist u Gornjem Milanovcu, osniva tri zadruge za sakupljače sekundarnih sirovina

Komparativna iskustva zemalja u okruženju pokazuju da je legalizacijom rada sakupljača količina sakupljenih reciklažnih sirovina porasla za 20%, a kapacitet postrojenja za preradu reciklažnih materijala porastao za 25%.

Sakupljači sekundarnih sirovina prikupe najveći deo otpada koji se trenutno reciklira u Srbiji (približno 75 odsto). Iako je trgovina sekundarnim sirovinama vrlo profitabilna grana, sakupljači pripadaju grupi najsiromašnijih stanovnika, nezaposleni su i bez zdravstvenog osiguranja. U proseku, sakupljači sekundarnih sirovina žive 46 godina, njihov radni dan  traje 11 časova, a od prodaje sekundranih sirovina mesečno zaradi od 10.000 do 15.000 dinara. U Srbiji ima ima između 35.000 i 50.000 sakupljača sekundarnih sirovina koji na taj način zarađuju za život.

Zelena inicijativa predstavlja mrežu 22 organizacije građanskog društva u Srbiji koje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), tokom ove godine realizuju zajedničke aktivnosti usmerene podsticanju primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou.

Za više informacija, kontaktirajte Dragicu Lazić, PR koordinatora Zelene inicijative, mob.069 202 4071.

Prilog: U nastavku podrške sakupljačima sekundarnih sirovina predato više od tone starog papira

Leave a Reply