POSLEDNJE VESTI:

Zahvalnicama, jelkama od reciklažnih sirovina i torbama od materijala korišćenog za bilborde, Zelena inicijativa se zahvalila donatorima, medijima i kompanijama na saradnji i podršci u aktivnostima realizovanim tokom protekle godine i usmerenim ka unapređenju reciklaže i primarne selekcije otpada. Svečanost uručenja zahvalnica i poklona održana je juče u Hotelu Moskva u Beogradu.

Za uspeh i postignute rezultate, Zelena inicijativa se na jučerašnoj proslavi zahvalila Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) koja je finansijski podržala projekat Zelene inicijative, Institutu za održive zajednice (ISC) za podsticaje i saradnju u realizaciji aktivnosti, a posebno medijima koji su dali veliku podršku u promociji ideje i principa reciklaže i zaštite životne sredine, pomogli da ova tema postane vidljivija građanima Srbije i dobije na značaju, kao i predstavnicima kompanija koje su uložile svoje resurse i  donirale sredstva i time pomogli da aktivnosti Zelene inicijative daju uspešne rezultate.

Priznanja su uručena Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), Institutu za održive zajednice (ISC), Agenciji  Beta, Agenciji Tanjug, Produkcijskoj grupi Mreža i emisiji Evronet, Radio Beogradu, veb portalu  Press Green, Radio Televiziji Srbije(RTS), dnevnim listovima Večernje novosti, Privredni Pregled, kompanijji Telekom Srbija, Telenor  fondaciji i privrednom društvu Ekostar pak. Priznjanja će takodje biti uručena Televiziji Studio B, Televiziji Pink, Televiziji B92, dnevnim listovima Politika, Blic i 24 Sata.

Tokom ceremonije uručenja zahvalnica, predstavljeni su i najistaknutiji rezultati koje je Zelena inicijativa postigla radeći na unapređenju sistema upravljanja otpadom u Srbiji. Zajedno sa 10.000 građana iz 14 gradova Srbije, Zelena inicijativa je prikupila više od 74 tone otpada koji je otpremljen u reciklažna postrojenja. Da bi podstakla primarnu selekciju otpada Zelena inicijativa je podelila građanima više od 20.000 kesa za razvrstavanje otpada, a na sajtu putem Adresara reciklažnig ostvra učinila dostupnim podatke o više od 500 lokacija u Srbiji na kojima građani mogu predati otpad na reciklažu.

Takođe, da bi podržala legalizaciju rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, koji prikupe najveći deo otpada koji se u Srbiji reciklira ( 75%), Zelena inicijativa je osnovala dve Zelene zadruge u Beogradu i Požarevcu, u saradnji sa Telekom Srbija a.d. obezbedila transportno vozilo za sakupljače iz zadruge iz Požarevca, i humanitarnim koncertom prikupila 1.500 evra za nabavku opreme za rad sakupljačima iz zadruge sa Čukaričke padine.

Osim toga sprovela je i istraživanje na uzorku od 26 opština u Srbiji, i donela preporuke za unapređenje lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom u Srbiji.

Leave a Reply