POSLEDNJE VESTI:

USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ONLAJN RECIKLARNICE

Opšti uslovi:

- Pravo učešća na konkursu onlajn Reciklarnice imaju svi građani/građanke Republike Srbije starosti do 35 godina.

– Predlog, odnosno ideja mora da bude usmerena na problem reciklaže i upravljanje otpadom i od važnosti za lokalnu zajednicu.

- Ideja (predloženo rešenje) mora biti izvodljiva, u pogledu finansijskih i ljudskih resursa.

  • Predlozi rešenja moraju svojim sadržajem da odražavaju uočene probleme koji ugrožavaju ili smetaju u funkcionisanju lokalne zajednice i da u sebi sadrže konkretne preporuke za rešenje problema. Predložena rešenja trebalo bi da budu usmerena na poboljšanje kvaliteta života građana i rada institucija u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže.
  • Svaki učesnik/ca na konkursu On line Reciklarnice može da pošalje najviše pet predloga u skladu sa propisanom procedurom.

Napomena: Na konkurs se mogu prijavljivati isključivo pojedinci.

 Tehnički uslovi:

- Za učešće na konkursu onlajn Reciklarnice, neophodno je da se u rubrici REGISTRACIJA registrujete u formi koja je dostupna na sajtu Zelene inicijative, www.zelenainicijativa.rs, u rubrici onlajn Reciklarnica.

- Prilikom registracije, potencijalni učesnici će upisati svoje ime u onlajn Reciklarnici, a potom će na ostavljenu e-mail adresu dobiti jedinstvenu individualnu šifru sa kojom će moći da se uključe (uloguju) na individualni profil u onlajn Reciklarnici.

- Potvrđivanjem svog profila, registracija će biti završena. Po završetku registracije, otvara se mogućnost da u posebno kreiranoj formi „kače“ ideje i rešenja.

Napomena: Učešće na konkursu nije moguće bez prethodne registracije.

Kriterijumi

– Osnovni kriterijumi na osnovu koga će najuspešniji učesnici biti birani odnose se na:

  • Ozbiljnost i kvalitet opisa uočenog problema
  • Kvalitet i izvodljivost predloženog rešenja
  • Ozbiljnost predloženog rešenja
  • Kreativnost i inovativnost u pristupu rešavanju uočenog problema
  • Zasnovanost rešenja na realnoj situaciji, autentičnost predloženog rešenja, i održivost predložene akcije.

- Konkurs je otvoren do 15. decembra 2012. godine, a rezultati takmičenja biće objavljeni po zatvaranju konkursa na sajtu Zelene inicijative. Završna svečanost takmičenja i dodela nagrada biće priređena po utvrđivanju dobitnika nagrada. O ispunjenosti svih kriterijuma za dodeljivanje nagrada pobrinuće se žiri koji će biti sastavljen od predstavnika organizacija članica Zelene inicijative i stručnih konsultanata.

Nagrade

Za najuspešnije učesnike na konkursu onlajn Reciklarnica obezbeđene su vredne nagrade – bicikl, solarni punjač za baterije, majce i još drugih nagrada u duhu očuvanja životne sredine i podsticanja i promocije zdravog života.

Napomene

- Samo ideje koje odgovaraju propisanoj temi i koji ispunjavaju tehničke i starosne uslove biće prihvaćene. Sve ideje, pre objavljivanja na Internet stranici Zelene inicijative, biće prethodno pregledani i proveravani.

- Dobitnici nagrada i priznanja biće obavešteni lično. Autentičnost ličnih podataka registrovanih učesnika i pristiglih idejnih rešenja u konkursu onlajn Reciklarnice biće proveravani prilikom odabira dobitnika priznanja. Odluka o izboru biće objavljena javno putem internet stranice Zelene inicijative i drugim elektronskim sredstvima informisanja, bez pismenog obaveštavanja autora radova koji nisu izabrani.

- Organizator konkursa zadržava pravo da ne objavi radove koji ne ispunjavaju uslove i pravila konkursa. Organizator konkursa zadržava pravo da ne izabere nijedan rad, ukoliko među dospelim radovima nema onih koji zadovoljavaju kvalitet i kvantitet koji je očekivan.

- Organizator konkursa polaže sva autorska prava na sve pristigle predloge i sadržaje isključivo u službi promotivnih aktivnosti.

- Učešćem na konkursu i potvrđivanjem Izjave o autorstvu, smatra se da su učesnici upoznati sa navedenim pravilima i procedurama konkursa. Organizator konkursa ne snosi odgovornost za pristigle ideje koji mogu predstavljati zloupotrebu autorstva od strane učesnika konkursa.

- Organizator se obavezuje da prikupljene privatne podatke učesnika neće koristiti ni u koje druge svrhe osim izbegavanja eventualnih zloupotreba, provere autorskih prava i verifikovanja autentičnosti sadržaja.

- Evropski pokret u Srbiji zadržava pravo da ne izabere nijedan rad, ukoliko među dospelim radovima nema onih koji zadovoljavaju kvalitet koji je očekivan. O ispunjenosti svih kriterijuma za dodeljivanje nagrada pobrinuće se žiri koji će biti sastavljen od predstavnika Zelene inicijative i stručnih konsultanata.

 

Konkurs je pokrenuo Evropski pokret u Srbiji u sklopu kampanje Zelene inicijative koja predstavlja mrežu 22 organizacije građanskog društva u Srbiji, čiji je Evropski pokret u Srbiji član. Članice Zelene inicijative su, u okviru projekta koji se sprovodi u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u prethodnih 16 meseci realizovale zajedničke aktivnosti usmerene ka razvoju funkcionalnih mehanizama za podsticanje primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou.